Aktivnosti

Profesionalna orijenacija na prelazu u srednje škole

U Tehničkoj školi je, od 24. – 26.02.2012. god., održan drugi krug bazične obuke za tročlane timove škola na teritoriji ŠU Zaječar. Na trodnevnoj obuci je bilo prisutno 10 škola koje su se prijavile za obuku iz: Sokobanje – OŠ Mihajlo Mitropolit, Donjeg Milanovca – OŠ Vuk Karadžić, Zaječara – OŠ Desanka Maksimović, OŠ Vuk Karadžić i OŠ Ljubica Radosavljević Nada, Vražogrnca – OŠ Dositej Obradović, Salaša – OŠ Jovan Jovanović Zmaj, Kladova – OŠ Vuk Karadžić i Bora – OŠ Sveti Sava i OŠ Branko Radičević.
Projekat realizuje nemačka organizacija GIZ BOSS  u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i nauke i u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta. Cilj programa je da se učenici završnih razreda (sedmi i osmi razred) osposobe da, na osnovu upoznavanja svojih sposobnosti, iformacija o zanimanjima i školama i raspitivanjem u preduzećima,  odgovorno i samostalno donesu odluku o svom budućem školovanju.
Program se implementira u školi u nekoliko faza (petofazni procesni model Profesionalne orijentacije):
1. Samospoznaja – učenici se upoznaju sa svojim talentima, sposobnostima, interesovanjima
2. Informacije o zanimanjima i daljem školovanju – učenici istražuju podatke o zanimanjima i obrazovnim profilima i srednjim školama koje ih interesuju
3. Realni susreti – učenici realizuju realne susrete sa svetom rada tako što se raspituju ili oprobavaju praksu u preduzećima, razgovaraju sa poslodavcima i zaposlenima, izrađuju svoju profesionalnu biografiju, posećuju Nacionalnu službu za zapošljavanje, Privrednu komoru i druge organizacije u skladu sa svojim interesovanjima.
4. Donošenje odluke
U okviru školske komponente projekta tim za PO realizuje oko 30 radionica sa učenicima. U okviru vanškolske komponente škola se otvara prema društvenoj zajednici i, u saradnji sa roditeljima, privredom i društvenim organizacijama organizuje realne susrete u cilju što boljeg upoznavanja budućeg zanimanja.
Školski timovi za Profesionalnu orijentaciju su dobili Priručnike iz kojih će realizovati radionice sa učenicima a svaki učenik dobija Portfolio. U naredonom periodu jedna od 10 škola će biti izabrana za Mentorsku školu u oblasti profesionalne orijentacije. Sve škole koje su prošle obuku i implementiraju program čine mrežu škola iz oblasti PO sa ciljem međusobne podrške i razmene primera dobre prakse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *