Aktivnosti

SEMINAR U TEHNIČKOJ ŠKOLI – PROFESIONALNA ORIJENTACIJA NA PRELAZU U SREDNjE ŠKOLE

U Tehničkoj školi je realizovan trodnevni akreditovan seminar „Profesionalna orijentacija na prelazu u srednje škole“ za škole iz borskog i zaječarskog okruga. Seminar je akreditovala Nemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ a projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete i nauke i Ministarstva omladine i sporta.
Na seminaru je učestvovalo 33 polaznika koje su činili tročlani školski timovi iz 11 škola i to: OŠ „Dušan Radović“ iz Bora, OŠ „Petar Radovanović“ iz Zlota, OŠ „Đura Jakšić“ iz Krivelja, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bora, OŠ „Velimir Markićević“ iz Majdanpeka, OŠ „Mladost“ iz Knjaževca, OŠ „9. brigada“ iz Boljevca, OŠ „Ljuba Nešić“ iz Zaječara, OŠ „Đura Jakšić“ iz Zaječara, OŠ „Ljubica Jovanović Radosavljević“ iz Kladova i OŠ „Hajduk Veljko“ iz Zaječara.
Polaznici su stekli znanja i veštine iz oblasti Petofaznog procesnog modela Profesionalne orijentacije koji će primenjivati sa učenicima 7. i 8. razreda. U okviru prvog modula Samospoznaja učenici će imati prilike da se upoznaju sa svojim talentima, interesovanjima i sposobnostima. U okviru drugog modula Informacije o zanimanjima učenici i njihovi roditelji će se baviti istraživanjem izvora informacija o zanimanjima i obrazovnim profilima za koje školuju srednje škole. U okviru trećeg modula Putevi obrazovanja i karijere učenici će imati prilike da upoznaju srednje škole, mogućnosti za dalje školovanje ili zaposlenje. Tokom četvrtog modula Realni susreti škola će uspostaviti saradnju sa partnerima: srednje škole, Nacionalna služba za zapošljavanje, privreda itd., da bi učenici mogli da realizuju 30 sati predviđenih za raspitivanje ili isprobavanje u željenom zanimanju. Na kraju, u okviru petog modula Odluka očekuje se da će učenici biti spremni da samostalno donesu odluku o svom budućem zanimanju ili školi.
U prijatnoj i podsticajnog atmosferi na seminaru, nastavnici su se upoznali i sa aktivnim metodama i tehnikama rada koje će primenjivati tokom realizacije programa a svaki nastavnik je dobio i Priručnih i materijale za rad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *