Aktivnosti

Treći mentorski sastanak u Tehničkoj školi

U sredu, 16.05.2012. godine održan je treći po redu sastanak sa osnovnim školama uključenim u drugi krug projekta “Profesionalna orijentacija na prelazu u srednje škole”, koji realizuje nemačka organizacija GIZ u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke. Na sastanak su došli predstavnici osnovnih škola iz Bora, Zaječara, Kladova, Knjaževca, Sokobanje, Donjeg Milanovaca itd.

Sastanku su prisustvovali i koordinatori timova škola uključenih u prvi krug projekta ali i socijalni partneri koji saradjuju sa školama na realizaciji realnih susreta učenika sa svetom rada. Prisutni predstavnici RTB-a, Sportskog centra, Kancelarije za mlade, frizeri, laboranti.., pomogli su školama da osmisle najbolji način uspostavljanja kontakata sa partnerima u svom okruženju i istakli važnost prethodne pripreme učenika za razgovor sa stručnjacima.

Projekat se uspešno privodi kraju u svim školama. Radionice su realizovane, vrsnjački timovi funkcionišu a učenici su izuzetno zadovoljni što su dobili pomoć u donošenju najvažnije odluke – kuda dalje posle osnovne škole. Najveći broj škola je trenutno u poslednjoj fazi tj. realizaciji realnih susreta učenika sa svetom rada: učenici vode razgovore sa stručnjacima iz različitih zanimanja u preduzećima ili sa gostima u školama. Škole su uspostavile saradnju sa velikim brojem partnera: srednje škole, muzeji, biblioteke, privatni preduzetnici, opštine, filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredna komora itd. U evaluaciji projekta nastavnici su istakli neophodnost da se i dalje bavimo profesionalnom orijentacijom, značaj međusobnih kontakata nastavnika i razmene primera dobre prakse. Naveli su da se, pod uticajem projekta, poboljšao njihov odnos sa učenicima i roditeljima, otvaranje škole prema lokalnoj zajednici, uspostavljanje saradnje sa drugim školama. U narednom periodu radiće se na formiranju mreže škola uključenih u projekat profesionalne orijentacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *