Aktivnosti

Profesionalna orijentacija GIZ BOSS

U Tehničkoj školi je od 23.–25.08.2012. god. održan akreditovan seminar „Profesionalna orijentacija na prelazu u srednje škole“ koji realizuje Nemačka organizacija GIZ BOSS u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta. Obuci je prisustvovalo 33 nastavnika iz dvanaest osnovnih škola iz: Majdanpeka, Rudne Glave, Negotina, Brestovca, Sumrakovca, Malog Jasenovca, Urovice, Korbova, Podgorca, Brestovca, Dušanovca, Prahova.
Tokom  trodnevne obuke nastavnici su upoznati sa programom koji će realizovati sa učenicima sedmog i osmog razreda, tokom 30 časova i 30 sati raspitivanja/isprobavanja u praksi. Teme programa:
1. Upoznajem sebe
2. Informisanje o zanimanjima, karijeri i putevima obrazovanja
3. Realni susreti sa svetom rada i donošenje odluke o zanimanju i školovanju
4. Upoznajem se sa mogućnostima školovanja i zanimanja
5. Proveravam svoj profil, odlučujem i konkretizujem
Način rada je radioničarski a nastavici dobijaju Priručnik Profesionalna orijentacija  – pet koraka do odluke o školi i zanimanju. Svaki učenik uključen u program dobija svoj Portfolio – registrator dokumenata za pripremu izbora buduće škole/zanimanja.
Tokom školske 2012/13. godine škole će imati još 4 sastanka na kojima će biti razmatrane teme: unapređivanje saradnje sa roditeljima, specijalizacija škole u izabranoj oblasti, mentorstvo, realni susreti, umrežavanje škola, uspostavljanje partnerstava i druge po izboru škola.
Priručnik
Portfolio za učenike

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *