Projekti

„ПРЕВЕНЦИЈА ТРГОВИНЕ ДЕЦОМ И МЛАДИМА У ОБРАЗОВАЊУ“

Техничка школа, ове школске године, реализује пројекат „ПРЕВЕНЦИЈА ТРГОВИНЕ ДЕЦОМ И МЛАДИМА У ОБРАЗОВАЊУ“, у сарадњи са Министарством просвете, науке  и технолошког развоја.

Пројектни тим је израдио Акциони план по којем се ученици и наставници упознају са облицима експлоатације, начинима на који се млади врбују и последицама које произилазе из тога.

Пројекат је усмерен на оснаживање ученика да препознају претње, избегавају и ризична понашања и особе које могу имати везе са трговином људима. У оквиру пројекта израђен је инструмент – Индикатори за прелиминарну идентификацију жртава трговине људима. Просветни радници се могу руководити, овим инструментом, при препознавању да ли постоји сумња да је неки ученик потенцијална жртва ове врсте насиља.

Приликом сумње да је неки од ученика жрта трговине посматра се:

– понашање ученика у школи

– понашање родитеља у школи

– здравствено стање ученика

– изглед ученика

– понашање ученика генерално

– комуникација и садржај комуникације

– успостављање односа и друштво

– породични живот

– самоидентификација

Наставници су упознати са основним чињеницама везаним за трговину људима и начинима спречавања, а у наредном периоду ће се реализовати одређен број радионица са ученицима да би се оснажили да препознају ову врсту проблема. Школа је добила и Приручник за образовни систем – Заштита ученика од трговине људима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *