AktivnostiInformacije

ТЕХНИЧАР ЗА ХЕМИЈСКУ И ФАРМАЦЕУТСКУ ТЕХНОЛОГИЈУ

Индустријска производња је веома широка област коју чини више индустријских грана. Међутим, оно што им је заједничко, произилази из потреба друштва: примена масовне и серијске производње, употреба машина и аутоматизованих производних процеса.  Посебно место у индустрији припада медицинским и фармацеутским гранама . Све  је  већа потреба сваког појединца, као и друштва, за превентивном заштитиом здравља, али и лечењем многобројних обољења што  указује на значај фармације и фармацеутске технологије  и оправдава увођење  образовног профила – техничар за индустријску фармацеутску технологију у Техничкој школи Бор.

У сврхе превентивне заштите здравља све више су у употреби дијететски суплементи који садрже неопходне витамине и минерале. Коришћењем препарата за заштиту и одржање здравог изгледа косе, коже  и ноктију, штитимо се од утицаја спољашње средине. Међутим, када је равнотежа у организму нарушена јавља се све већа потреба за израдом фармацеутских препарата у сврху лечења. Овако изражена потреба за безбројном палетом фармацеутских производа, ову индустријску производњу сврстава међу водеће.

У циљу обезбеђивања квалитета фармацеутских услуга треба пратити и примењивати  добру произвођачку и лабораторијску  праксу што се, између осталог,  омогућава школовањем кадрова на образовном профилу Техничар за индустријску фармацеутску технологију.

Техничар за индустријску фармацеутску технологију учествује у индустријској производњи лековитих масти, таблета, антибиотика, прашкова, средстава за спречавање болести (вакцина, витамина, антисептичких и дезинфекционих средстава), раствора за ињекције и инфузију, капи и другог медицинског материјала. Осим производње, задужен је за складиштење и контролу сировина и готових производа. Рад углавном подразумева затворен простор, али и могућу изложеност потенцијално штетним материјама. Обзиром на то обавезна је заштитна опрема у виду рукавица, маске, наочара и ношење стерилне гардеробе и обуће.

За успешан рад техничара за индустријску фармацеутску технологију важно је:

–           поседовати развијена чула вида, слуха, мириса и укуса

–           нормално функционисање нервног система (добра пажња и концентрација)

–           спретност шака и прстију

–           самосталност у раду

–           бити промишљен

–           бити самодисциплинован

–           поседовати прецизност и  педантност

–           показати одговорност

–           поседовање истраживачке радозналости

–           сналажење са бројевима

–           схватање односа у равни и простору

Овај образовни профил је из подручја рада : Хемија , неметали и графичарство а образобање траје четири године. Као и на свим осталим образовним профилима у средње стручним школама  и на овом образовном профилу изучавају се : опште образовни, стручни и уже стручни предмети ( Сировине за фармацеутске производе, Технологије фармацеутских производа, Контрола квалитета сировина и производа, и др.). Настава из стручних предмета подразумева теоријске часове, часове вежби и наставу у блоку која подразумева, између осталог, и посете и обиласке установа које се баве фармацеутском технологијиом  или сродним делатностима.

По завршетку школовања ученици стичу теоријска и практична знања о:

–           припреми сировина за израду фармацеутских производа

–           организацији технолошког процеса производње

–           праћењу параметара технолошког процеса

–           руковању машинама, апаратима и уређајима за аутоматску контролу процеса

–           узорковању и припреми узорака

–           контроли квалитета сировина, полупроизвода и производа

–           складиштењу сировина, полупроизвода и производа

Након завршене средње школе ученици се могу запослити:

–           у погонима фармацеутске индустрије

–           у институтима за истраживање

–           у (истраживачким и производним) лабораторијама, галенским апотекама

или наставити школовање на великом броју факултета (Технолошком, Природно математичком или било ком сродном) или струковним школама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *