AktivnostiInformacije

ПЕКАР

Образовни профил пекар

Образовни профил пекар спада у подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране. Образовање траје три године. Овај образовни профил је прошао кроз програм Модернизације средњег стручног образовања, што значи да су наставни планови осавремењени, смањен је број часова општеобразовних предмета, повећан је број часова стручних предмета и практичне наставе(производња хлеба, операције и мерења у пекарству, производња пецива, колача и тестенина,..), а уведени су и стручни изборни предмети(географија хране, припрема топлих посластица, .. ) .

Шта ради пекар?

Пекар меси и пече различите врсте хлеба, пецива, производа од вученог теста, колача, тестенина и др..

Једна од темељних животних намирница хлеб , а и остали пекарски производи  су у нашим крајевима највећи извор енергије и протеина.

Да би израдио  било који пекарски производ , пекар прво припрема потребне сировине(брашно, воду, со, квасац, шећер, масноће,..).

Потребне количине сировина одређује  прорачуном и вагањем.

Затим меси тесто(ручно или машински), прате процесе одмарања теста , врше завршно обликовање производа, пеку, хладе, припремају за транспорт или продају.

Током рада пекар се служи ситима, вагама, пекарским лопатама, ситним пекарским инвентаром.

Рукује машинама и уређајима за мешењеи  обликовање теста.Опслужује и надзире рад свих врста пећи.

На мерним инструментима очитава и прати температуру и влажност ваздуха у коморама за нарастање теста и пећима.

Спроводи мере хигијенско техничке заштите и очувања животне средине.

Радни услови

Пекар ради у погонима за индустријску пекарску производњу, мањим предузетничким погонима(пицерије, бурегџинице, објектима брзе хране) и у хипермаркетима на оделима пекарских производа. За ово занимање је карактеристичан рад у ноћној смени, иако пекари заправо раде  и дању и ноћу.Ради се у условима повишене температуре и влажности ваздуха просторија , али и пријатних мириса печених, топлих и свежих пекарских производа.

Пожељне особине

Пекар треба да има нормалан вид и слух, спретност и осетљивост руку и прстију, пожељан је и  смисао за обликовање и естетику.

Јако је важно да има добро развијен осећај укуса и мирса , како би могао оценити ове параметре квалитета теста и готовог производа.

Успешно обављање послова пекара захтева самосталност, одговорност и педантност у раду.

Наставак школовања

По завршеном трогодишњем школовању пекар може наставити школовање на Високој техничкој школи струковних студија у Зрењанину или се доквалификовати за четврти степен школске спреме (прехрамбени техничар, техничар за биотехнологију).

Техничка школа у Бору школује пекаре од школске 2004/2005. године.

Практичну наставу ученици обављају у савремено опремљеној  школској пекари, где ученици  стичу знања и вештине потребне на тржишту рада, како у земљи тако и у иностранству.
Редовно је такмичење ученика у изради хлеба, пецива и славских колача на републичким и другим такмичењима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *