Reč učenika

Tehničar za zaštitu životne sredine

Tehničar za zaštitu životne sredine

U samom naslovu ovog obrazovnog profila nalazi se termin životna sredina. Pre nego što objasnimo čime se bave tehničari za zaštitu životne sredine objasnićemo vam šta je to životna sredina.

Naša životna sredina je planeta Zemlja, jedinstvena planeta Sunčevog  sistemana kojoj živi jedino, uspravno, razumno i misaono biće –ČOVEK. Ona predstavlja jedinstven sistem u kome različite vrste živih bića, neživa materija i energija čine neraskidivo jedinstvo. Jednostavno rečeno,  životna sredina ili „okvir života“ je sve ono što nas okružuje i direktno i indirektno deluje na čovekov organizam, na njegovo stanje, razviće, rast, dužinu života, razmnožavanje, itd. Za zdrav život neophodna je čista voda, vazduh, zemljšte, zdrava životna sredina.

Nazalost, trenutno stanje životne sredine u svetu je  zabrinjavajuće i alarmantno.Svojim nesavesnim i neodgovornim ponašanjem, trkom za novcem, materijalnim blagostanjem i lagodnim životom  ali i iz NEZNANJA čovek, neverovatnom brzinom uništava svoj jedini dom, planetu Zemlju. Zagađenje i neplanska eksploatacija i uništavanje prirodnih bogatstava   ozbiljno ugrožavaju budućnost života na Zemlji.

Iako Priroda raspolaže određenim kapacitetima kojima može da razgradi i smanji nepoželjne zagađujuće materije,  zbog sve većih kolićina zagađujućih materija,   ona ne može više sama da se „bori“ već moramo da joj pomognemo i mi. Moramo da se menjamo, moramo da menjamo našu ekološku svest.

Šta možemo da učinimo?

 I svi koji žele da pomognu životnoj sredini i opstanak na Zemlji moraju da se obrazuju.

 Sa promenma u prirodi i savremenom društvu javljaju se i promene u pogledu kadrova i školskog obrazovanja. U korak sa savremenim tokovima ide i naša škola Tehnička škola Bor. Upravo iz ovih razloga uveden je obrazovni profil tehničar za zaštitu životne sredine.

Mi smo već zakoračili u promene time što smo upisali  obrazovni profil tehničar za zaštitu životne sredine.

 Zadatak ali i obaveza svih nas koji smo upisali ali i onih koji će ga tek upisati  je,  da od naših profesora,   što više saznamo  i naučimo o našoj životnoj sredini, o problemima koje ona ima i to uglavnom zbog nas, ali da naučimo i da je zaštitimo. Mi moramo stečeno znanje da primenjujemo, da istražujemo, da dajemo prognoze, da zagolicamo svest drugih i razvijemo sistem ekološkog ponašanja i oodgovoran odnos prema prirodi.

 Upravo zato sam i ja upisala ovaj obrazovni profil TEHNIČAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE. Dobro sam ga upoznala nisam se ni jednog trenutka pokajala i mogu ga preporučiti svima onima koji vole prirodu,  izazove, istraživanje, laboratorijski rad i mnogo toga zanimljivog.

Šta to mi sve učimo na ovom smeru?

Gradivo je zanimljivo nije suvoparno, sve ono što naučimo na terorijskim časovima, dokazujemo, ispitujemo, eksperimentišemo u našim laboratorijama. A sve što je očigledno i što se praktično proba to se bolje i lakše pamti i nauči.

Kao redovan vid nastave je i blok nastava u okviru koje naši učenici, sa svojim profesorima obilaze radne organizacije koje se na bilo koij način bave zaštitom životne sredine i na taj način proširuju svoje znanje ali sagledavaju i  mogućnosti zaposlenja posle školovanja.

Ne smem da zaboravim i  da ne pomenem mnogobrojne vannastavne aktivnosti priredbe, projekte, festivale, humanitarne manifestacije, sportska i druga takmičenja ….koja samo upotpunjuju i čine zanimljivim ovaj obrazovni profil.

 Ipak ću malo konkretnije objasniti ovaj  obrazovni profil TEHNIČAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE:

  1. Reč je o četvorogodišnjem zanimanju
  2. Na ovom obrazovnom profilu kao i na ostalim profilima u srednje stručnim školama postoje: opšte-obrazovni, stručni i uže stručni predmeti (Izvori zagađanja životne sredine, zagađivanje i zaštita tla, Zagađivanje i zaštita vode, Šagađivanje i zađtita vazduha, Prerada i odlaganje otpadnih voda, Prerada i odlaganje čvrstog otpada…) Čime se se stiče široko obrazovanje
  3. Na ovom profilu osposobljavamo se za:
  • Samostalno uzorkovanje vode, vazduha i zemljšta
  • Za izvođenje hemijskih, biohemijskih i mikrobioloških analiza različitih uzoraka
  • Vrše laboratorijska ispitivanja klasičnim i instrumentalnim tehnikama
  • Za kontrolu emisije gasova, čvrstog otpada i otpadnih voda
  • Da vrše analizu zagađenosti komponenata životne sredine, vode, vazduha i tla
  • Da prate i primenjuju međunarodne i državne standarde iz oblasti zaštite životne sredine
  • Preporučuju načine prečišćavanja zagađenih komponenata

      4. Gde možemo da radimo sa ovim zanimanjem?

 Ovo je zanjimanje budućnosti i vrlo brzo će u svakoj radnoj organizaciji biti neophodan stručnjak iz oblasti zaštite životne sredine. Svršeni tehničari za zaštitu životne sredine mogu raditi u laboratorijama različitih fabrika, instituta, zavoda, ….

     5. Ovo je obrazovni profil koji pruža odličnu osnovu za nastavak studija na skoro svim fakultetima pre svega iz prirodnih i tehničkih nauka.

Pripremila: Jelena Dimitrijević, IV1, Tehničar za zaštitu životne sreedine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *