Предавање „Трговина људима“ у Техничкој школи

У четвртак, 06. априла 2017. год., у Техничкој школи је одржано предавање везано за заштиту од трговине људима.

Предавање је одржао инспектор В. Лакићевић, шеф Одсека за странце ПУ Бор, на иницијативу Техничке школе. Наведено предавање је планирано као завршна активност у пројекту „Превенција трговине децом и младима у образовању“ који Техничка школа реализује у сарадњи са МПН.

Ученици су упознати са феноменом трговине људима, законском регулативом из ове области, начинима путем којих се изводи трговина људима, облицима експлоатације који се користе. Посебан аспект предавања се односио на упућивање ученика у начине заштите од ове врсте изузетно бруталног насиља.
 Потребно је појачати опрез родитеља и ученика приликом ступања у нове пријатељске везе, упознати детаљно све пријатеље своје деце, развијати свест о томе да се успех не може постићи „преко ноћи“ без труда и залагања, бити опрезан и сумњичав приликом добијања примамљивих пословних понуда које делују нереално.
Однос поверења између родитеља и деце, наставника и ученика али и едукација из ове области су неки од начина који нам могу помоћи да уочимо и избегнемо ову врсту бруталног кршења људских права.