Светски дан станишта (World Habitat Day) установљен је 1986. године од стране Генералне скупштине УН са циљем да се скрене пажња на стање и услове живота људи у градовима и насељима, у односу на основна права човека на пристојне услове за становање и живот у урбаним и руралним срединама. То, између осталог, подразумева и права на здраву животну средину, чисте и очуване основне ресурсе и обавезу њиховог чувања за будуће генерације, што је од нарочитог значаја у време повећаног загађења, климатских промена и губитка ресурса.

Поводом обележавања овог битног еколошког дана, у Техничкој школи одржано је пригодно предавање за ученике чланове Парламента, као и ученике смера Техничар за заштиту животне средине. Гост предавач била је бивша ученица наше школе Бранкица Килибарда, ђак генерације школске 2010/11.године а сада дипломирани антрополог са радним ангаржовањем у туристичкој агенцији захваљујући коме обилази разне светске дестинације где стиче и преноси знање и искуство посетама и предавањима из области заштите животне средине и антопологије.

Тема предавања обихватала је различита станишта и упоредни преглед истих кроз релевантне приче и фотографије, почев од модерних европских градова, преко Исланда, Непала до Припјата и Чернобиља, са циљем подизања свести о ангаржовању у области очувања животне средине.