Поводом обележавања Дана демократске културе и 73 године постојања школе, данас 08.10.2019. професор Иван Вучковић одржао је предавање на тему „Толеранција – да ли и зашто бити толерантан?“. Предавања професора Вучковића која су  изузетно посећена и интересантна постају традиционална у недељи обележавања демократске културе и дана школе.

„Данас сам пробао да ученицима приближим само значење толеранције јер је тај појам нераскидиво везан за готово сва свакодневна збивања те, суштински, за добар део свих међуљудских односа. Видели смо зашто би, ипак, требало да смо толерантни али смо и указали на то да толеранција свакако има своје границе где, када ту границу пређемо, најпре треба да посегнемо за дијалогом и компромисом јер су то једина решења у којима није укључена сила те у којима нико никако не страда.

Закључак: када год је могуће, дакле, требало би да смо толерантни. Уколико се у старту сагледа туђа позиција – велика је шанса да ће се доћи до заједничког циља а то управо и јесте циљ толеранције као обрасца друштвено прихватљивог понашања.” професор филозофије Иван Вучковић.

09.10.2019. у холу школе за време великог одмора организује се изложба радова ученика и квиз на тему „Толеранција“, а у 14ч свечана приредба у фискултурној сали.