U okviru projektnih aktivnosti projekta „Korelacijom do osavremenjavanja nastave“, Projektni tim Tehničke škole ostvario je saradnju sa Savezom slovenačke kulturne zajednice „Drago Čeh“ iz Bora.
Članovi Upravnog odbora udruženja 01.10.2019. godine posetili su Tehničku školu, gde su se od strane Projektnog tima škole, upoznali sa aktivnostima Erasmus+ projekta i partnerskom školom iz Slovenije.
Od članova udruženja saznali smo da udruženje „Drago Čeh“ nosi ime po jednom od prvih direktora RTB-a Bor, poreklom iz Celja iz Slovenije, da se pre Drugog svetskog rata 4000 Slovenaca doselilo u Bor i da udruženje organizuje manifestaciju Prešernovi dani u Boru. Članovi Projektnog tima pozvani su da posete udruženje i upoznaju se šire sa radom i aktivnostima koje udruženje sprovodi, što je i prihvaćeno, tako da je zajednički susret organizovan 21.10.2019.
Udruženje je osnovano 2005. god a njen osnivač, i tadašnji i današnji predsednik, je gospodin Iva Doberšek. Pre Drugog svetskog rata u Bor je došlo oko 4000 Slovenaca uglavnom radi zaposlenja u rudniku i metalurškim pogonima. Danas u Boru živi oko 1000 Slovenaca i potomaka a „Drago Čeh“ broji 340 registrovanih članova i predstavlja najbrojniju zajednicu Slovenaca u Srbiji. Udruženje sarađuje sa ostalim zajednicama i društvima slovenaca u Srbiji (Subotica, Novi Sad, Vršac, Vrbas, Zrenjanin, Beograd, Leskovac, Kruševac, Negotin…) i Sloveniji, neguje i učestvuje u svim tradicionalnim, kulturnim i sportskim manifestacijama i skupovima. Obeležavaju se i značajni datumi. Udruženje i njeni predstavnici uspostavljaju kontakte sa vodećim slovenačkim stručnjacima i organizacijama i posreduju u kontaktima sa RTB-om Bor. Udruženje se finansira preko projekata, skromnih budžeta. Jedan od najznačajnijih je „Inženjeri, Slovenci, koji su učestvovali i nastradali u izgradnji HE „Đerdap““.
Uz priču o nastanku udruženja, broju članova, aktivnostima i projektima koje udruženje srovodi, Projektni tim je dogovorio i buduću saradnju sa udruženjem, što će se ozvaničiti potpisivanjem zajedničkog sporazuma. Epilog sastanka je da se član našeg Projektnog tima, inače slovenačkog porekla, učlanio u udruženje potpisivanjem pristupnice.