Širom sveta, 26. januara se obeležava Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine.

Još davne 1972. godine, u švedskom gradu Štokholmu, održana je Konferencija Ujedinjenih nacija o čovekovoj okolini na kojoj je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o zaštiti životne sredine.

Danas se suočavamo sa ogromnim negativnim posledicama našeg nemarnog odnosa prema prirodi. Loš kvalitet vazduha, vode, zemljišta, porast temperature, energetska kriza, zdravstveni problemi…

Obrazovanje o zaštiti životne sredine je dinamičan proces koji ima za cilj da probudi u ljudima svest o ekološkim problemima i to kako na globalnom planu tako i u lokalnoj zajednici.

Tim povodom, u našoj školi je danas održano prigodno predavanje za učenike. Predavanje je organizovao Tim za zaštitu životne sredine Tehničke škole, zajedno sa učenicima obrazovnog profila tehničar za zaštitu životne sredine.

Prisutni učenici imali su priliku da čuju prezentaciju na temu „Zaštita životne sredine – obrazovanje i značaj“ u izvođenju Sandre Soldatović, Vučete Bakoča i Vladimira Gamboševića, pod mentorstvom nastavnice Milene Doberšek, a zatim su učestvovali u takmičarskom Kahoot kvizu i pokazali znanje iz oblasti zaštite životne sredine. Prvo mesto na ovom zamnimljivom takmičenju osvojila je učenica Kristina Nikolić, drugo mesto Una Svetozarević i treće mesto Ljubica Rajković, sve tri učenice odeljenja IV-1, obrazovnog profila tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju. Pobednicima kviza uručene su skromne nagrade.