Образовни профил пекар спада у подручје рада пољопривреда, производња и прерада хране. Образовање траје три године. Овај образовни профил је прошао кроз програм Модернизације средњег стручног образовања, што значи да су наставни планови осавремењени, смањен је број часова општеобразовних предмета, повећан је број часова стручних предмета и практичне наставе, а уведени су и изборни предмети(припрема топлих посластица, аграрна географија, географија хране, аграрни туризма).

Шта ради пекар?

  • Професионално обавља радне задатке;
  • Правилно припрема сировине за производњу;
  • Стручно меша тесто и контролише ферментацију;
  • Вешто обликује тесто;
  • Пече хлеб и пециво;
  • Педантно складишти и пакује хлеб и пециво;
  • Успешно припрема специјалне врсте хлеба;
  • Прави све врсте пецива;
  • Оспособљава се за производњу тестенина и колача;
  • Одговорно спроводи мере хигијенско-техничке заштите;
  • Води рачуна о чистоћи алата и прибора за рад;
  • Води рачуна о личној хигијени и здрављу.

Пожељне особине које треба  да поседује пекар:

  • Спретност и осетљивост руку и прстију
  • Развијен осећај за мирис, укус, и обликовање 
  • Добру физичка спремност
  • Одговорност
  • Педантност
  • Тимски рад

Где пекар може да се запосли?

  • у прехрамбеној индустрији;
  • у пекарама;
  • у пекарама хипермаркета;
  • у бурегџиницама;
  • у пицеријама;
  • у ресторанима брзе хране;
  • може и самостално да обавља делатност.
  • важно је нагласити да је врло тражено и добро плаћено занимање и у нашој земљи и иностранству

Ако бих да наставим школовање?

  • Доквалификација у оквиру струке;
  • Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину (смер прехрамбена технологија).

Ученици образовнг профила пекар у Техничкој школи практичну наставу обављају у школској пекари, а организују се и стручне посете градскимпекарама. Редовно је такмичење ученика у изради хлеба, пецива и славских колача.

Погледајте које предмете похађају ученици који упишу овај смер

plan_pekar